Η Υπουργός Πολιτισμού, με την υπ' αριθμ. ΥΠΠΟΑ/Γρ.Υπ./224747/4952 (ΦΕΚ Β’/1767/17.5.2018), κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΟΠΙ, προέβη σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ (ανεξάρτητη οντότητα διαχείρισης του άρθρου 50), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 46 Ν. 4481/2017.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η απόφαση οριστικής ανάκλησης οφείλεται σε
«παραβίαση των υποχρεώσεών της ΑΕΠΙ για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων.»
Περαιτέρω, το Υπουργείο σημειώνει ότι «η εταιρεία ΑΕΠΙ, η οποία επί ογδόντα χρόνια, σχεδόν μονοπωλιακά, διαχειρίστηκε τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα, είχε οδηγηθεί, εξαιτίας της μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των μετόχων της και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλά εισπραγμένα και μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους -τα μέλη της, με οφειλές προς τους δικαιούχους –μέλη από προηγούμενες διανομές, προς τρίτους, προς τους εργαζομένους υπαλλήλους της και προς το Ελληνικό Δημόσιο, στους δε μετόχους και μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά (7) κακουργήματα.»
Η επόμενη μέρα
Παράλληλα με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στη συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, της υπηρεσίας έκτακτης κρατικής διαχείρισης που θα λειτουργήσει εντός του ΟΠΙ, κατ’ εφαρμογήν της νεοεισαχθείσας διάταξης του άρθρου 51Α Ν. 4481/2017 και του άρθρου 11 παρ. 3 του π.δ. 311/1994.
Η μετάβαση στην έκτακτη κρατική διαχείριση έχει ως στόχο «τη ρύθμιση της αγοράς και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών, με τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή, δίκαιο, αντικειμενικό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.»
Το καθεστώς έκτακτης κρατικής διαχείρισης
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο, η Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων που αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση του ρεπερτορίου της ΑΕΠΙ, θα υπάγεται απευθείας και θα εποπτεύεται από το ΔΣ του ΟΠΙ, υπό τη διεύθυνση ενός προσωρινού διαχειριστή (εγνωσμένου κύρους και ανάλογης επαγγελματικής εμπειρίας σε οικονομικά ή νομικά θέματα), με αρμοδιότητα την άσκηση όλων των αναγκαίων ενεργειών για την εκπλήρωση της έκτακτης προσωρινής διαχείρισης των δικαιωμάτων του μη λειτουργούντος πλέον ΟΣΔ ή ΑΟΔ του α. 50, στην οποία περιλαμβάνονται ρητά:
η σύναψη νέων συμβάσεων ανάθεσης και εκπροσώπησης με δικαιούχους
η είσπραξη, διανομή και απόδοση των δικαιωμάτων των δικαιούχων
η τήρηση της νομιμότητας χρήσης πνευματικών έργων
η ενημέρωση των δικαιούχων για την πορεία και το έργο της έκτακτης διαχείρισης των δικαιωμάτων.
Στην Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Ν. 4481/2017, στο βαθμό που αυτές είναι συμβατές με τον σκοπό της έκτακτης διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης ρητά της λειτουργίας γενικής συνέλευσης και εποπτικού συμβουλίου (άρ. 51Α παρ. 4 Ν. 4481/2017).
Επίσης υπέρ του φορέα της έκτακτης διαχείρισης ισχύουν, μεταξύ άλλων, και τα τεκμήρια εκπροσώπησης και νομιμοποίησης του άρθρου 7 Ν. 4481/2017 (άρ. 51Α παρ. 3 Ν. 4481/2017).
Περαιτέρω, για τους σκοπούς της έκτακτης διαχείρισης, ο ΟΠΙ καθίσταται ο νόμιμος χρήστης του φυσικού, ψηφιοποιημένου και ψηφιακού αρχείου τεκμηρίωσης ή και έργων που εκπροσωπούσε ο μη λειτουργών πλέον ΟΣΔ ή ΑΟΔ του άρ. 50. Ως εκ τούτου, εξουσιοτηθέντα από τον ΟΠΙ πρόσωπα δύνανται να έχουν πρόσβαση αλλά και να εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις του ΟΣΔ ή ΑΟΔ του άρ. 50 χωρίς κανέναν περιορισμό (άρ. 51Α παρ. 5 Ν. 4481/2017), προβλέπεται δε ποινικός κολασμός (φυλάκιση έως τριών ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δέκα χιλιάδες ευρώ) για όποιον εμποδίζει, παρακωλύει με κάθε τρόπο ή μέσο, αρνείται στην πρόσβαση στα αρχεία, αποκρύπτει ή αφαιρεί έγγραφα και στοιχεία και με τις πράξεις του αυτές καθυστερεί, δυσχεραίνει ή αναιρεί το έργο του ΟΠΙ (άρ. 51Α παρ. 6 Ν. 4481/2017).
Επίσης, οι συμβάσεις ανάθεσης και εκπροσώπησης (αμοιβαιότητας) λύονται αυτοδικαίως. Μάλιστα, κατά εισαγόμενο πλάσμα, από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης ανάκλησης «θεωρείται αυτοδικαίως ότι συνάπτονται νέες όμοιες συμβάσεις μεταξύ των δικαιούχων και του ΟΠΙ, καθώς και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και του ΟΠΙ, για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται στην προηγούμενη σύμβαση, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τη διάρκεια της έκτακτης διαχείρισης». Οι δικαιούχοι και οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης έχουν δικαίωμα αντίταξης έναντι της αυτοδίκαιης ανάθεσης και εκπροσώπησης από τον ΟΠΙ εντός εξήντα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ανάκλησης.
Τέλος, προβλέπεται ότι η γενική συνέλευση των μελών της Ειδικής Υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης αποφασίζει για τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου έκτακτης κρατικής διαχείρισης. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών μεταφέρεται η δραστηριότητα της Ειδικής Υπηρεσίας στον διάδοχο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και ρυθμίζονται τα θέματα αποτίμησης των μεταβιβαζόμενων στοιχείων και ο τρόπος καταβολής του ποσού που τυχόν προκύψει από το διάδοχο οργανισμό προς τον ΟΠΙ (άρ. 51Α παρ. 8 Ν. 4481/2017).
Πηγή: https://www.opi.gr/images/press_releases/15.05.2018.dt_anaklisi_adeias_aepi.pdf
Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΠΙ ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ...
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΟΣΔ Η ΑΟΔ
ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΕΠΙ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΕΠΙ: ΤΟ [ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ] ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Photo credits: Freepik.com