Σε αναβρασμό βρίσκεται ο εγχώριος κλάδος των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Παρακάτω παρατίθενται τα ορόσημα της ταραχώδους περιόδου:
- Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 διορίζεται νέος προσωρινός διαχειριστής της ΕΥΕΔ ο κ. ο Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος, αντικαθιστώντας την κ. Βλάχου. (Πηγή)
- Το Δεκέμβριο εκδίδεται η Διαπιστωτική πράξη του ΥΠΠΟΑ ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/717889/15464/2019, με την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει πράσινο φως για την έναρξη δραστηριοποίησης της πρώτης εγχώριας ΑΟΔ με την επωνυμία «IP HUB ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ» και διακριτικό τίτλο- «IP HUB Α.Ε.». (Πηγή)
- Με την από 23/12/2019 Προσωρινή Διαταγή της Προέδρου του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κας Καραμανώφ, αναστέλλεται η από 22/11/2019 και με αριθμό ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/647357/13799 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ B’ 4284/27.11.2019), με την οποία είχε επιβληθεί η κύρωση της προσωρινής ανάκλησης της αδείας λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) Αυτοδιαχείριση για διάστημα δύο μηνών (βλ. άρθρο 46 παρ. 1 (β) ν. 4481/2017). (Πηγή)
- Στις 16 Ιανουαρίου 2020 η ΕΥΕΔ εκδίδει δελτίο τύπου, ζητώντας από την Υπουργό Πολιτισμού την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, του νέου ΟΣΔ που δημιουργήθηκε από τα μέλη της ΕΥΕΔ και τη μετάβαση σε αυτόν, μετά το πέρας της εκ του νόμου προβλεπόμενης διάρκειας λειτουργάς της ΕΥΕΔ, η οποία εκπνέει τον Ιούνιο του 2020 (Πηγή)
- Στις 20 Ιανουαρίου 2020 το ΥΠΠΟΑ εκδίδει Ανακοίνωση για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι
1) το Υπουργείο έχει αναθέσει στον ΟΠΙ τη διενέργεια ελέγχου στην ΕΥΕΔ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας, η οποία είναι σε εξέλιξη. Η διενέργεια ελέγχου συμφωνήθηκε με τους δημιουργούς στις 14 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα παραλάβει ο νέος οργανισμός.
2) στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, ο νέος οργανισμός να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας, διότι πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών
3) με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης. (Πηγή)
- Στις 20 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιείται Γ.Σ. του ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, στο πλαίσιο της οποίας εκφράστηκε η στήριξη στον κοινό στόχο για άμεση προσέλκυση του συνόλου των Ελλήνων και ξένων δημιουργών/δικαιούχων στον εν λόγω Οργανισμό, προκειμένου να επέλθει άμεσα η ομαλοποίηση της αγοράς και η αποφυγή κατακερματισμού του ρεπερτορίου. (Πηγή)
- Στις 22 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου από τα τέσσερα σωματεία δημιουργών ΑΣΜΑ450+, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ζητώντας την άμεση αδειοδότηση του ΟΣΔ ΕΔΕΜ από το ΥΠΠΟΑ. (Πηγή)
- Στις 22 Ιανουαρίου 2020 η Αυτοδιαχείριση εκδίδει δελτίο τύπου με τίτλο «ΕΔΕΜ: ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ», με το οποίο καλεί τους δημιουργούς να καταστήσουν την Αυτοδιαχείριση ως τον φορέα μετάβασης της ΕΥΕΔ και να αποσύρουν το αίτημα για αδειοδότηση της ΕΔΕΜ. (Πηγή)
- Στις 22 Ιανουαρίου 2020 η Αυτοδιαχείριση προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της διαπιστωτικής πράξης της Υπουργού με την οποία καθίσταται δυνατή η δραστηριοποίηση της ΑΟΔ IP Hub, με επικουρική σώρευση αιτημάτων αντισυνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων του Ν. 4481/2017. (Πηγή)
- Στις 23 Ιανουαρίου 2020 το ΥΠΠΟΑ εκδίδει δελτίο τύπου με το οποίο χαιρετίζει την ανάθεση από την ΕΔΕΜ της σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο νόμος 4481/2017 ρητώς επιβάλλει στο ΥΠΠΟΑ την υποχρέωση να ελέγχει «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας» του αδειοδοτούμενου ΟΣΔ. (Πηγή)
- Στις 24 Ιανουαρίου 2020 η οικογένεια του προσφάτως εκλιπόντος Θ. Μικρούτσικου απέστειλε ανοικτή επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού με την οποία δηλώνει ότι συντάσσεται με τους υπόλοιπους δημιουργούς και το δίκαιο αίτημα για άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ και ότι δεν αποδέχονται την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη. (Πηγή)
- Στις 24 Ιανουαρίου 2020 η Υπουργός Πολιτισμού απέστειλε απαντητική επιστολή στην οικογένεια του Θ. Μικρούτσικου, με την οποία, μεταξύ άλλων, δηλώνει ότι ουδεμία πρόθεση υφίσταται εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ να αναλάβει ιδιώτης τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων, ότι ο στόχος του Υπουργείου είναι η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ και ότι το κόστος της έκθεσης βιωσιμότητας που ζητά το ΥΠΠΟΑ από την ΕΔΕΜ θα καλυφθεί από τον ΟΠΙ, ώστε να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους δημιουργούς. (Πηγή)
Ασφαλώς οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και κατά το επόμενο διάστημα. Από νομικής απόψεως, η ανωτέρω ταραχώδης περίοδος συνιστά ερμηνευτική δοκιμασία για τον Ν. 4481/2017, τουλάχιστον ως προς δύο σημεία:
(α) ως προς τη συναγωγή υποχρέωσης υποβολής έκθεσης βιωσιμότητας και επιχειρηματικού σχεδίου του προς αδειοδότηση ΟΣΔ εκ του άρθρου 4 παρ. 2 στ’ Ν. 4481/2017, δυνάμει του οποίου ο αιτών ΟΣΔ οφείλει να προσκομίζει «κάθε άλλο στοιχείο που ζητείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ή τον ΟΠΙ σχετικά με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του»
(β) ως προς το ακριβές εύρος των στοιχείων που πρέπει να υποβάλλει η γνωστοποιούσα την πρόθεση δραστηριοποίησης ΑΟΔ ώστε να λάβει εγκύρως διαπιστωτική πράξη του άρθρου 4 παρ. 8 Ν. 4481/2017 και ιδίως ως προς την ύπαρξη ανάγκης προσκόμισης στοιχείων για την απόδειξη της βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της και τον προσδιορισμό των εν λόγω στοιχείων (ο νόμος αναφέρει ρητώς τα εξής στοιχεία: στοιχεία επικοινωνίας της, κατάλογος των δικαιούχων τους οποίους εκπροσωπεί και των αντίστοιχων έργων ή αντικειμένων προστασίας τους, είδος της διαχείρισης στην οποία προβαίνει).
Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Photo credits: Background photo created by freestockcenter - www.freepik.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: