Γράφει ο Δρ. Θεόδωρος Χίου*

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 ο ΟΠΙ σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ διοργανώσαν επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Πνευματική Ιδιοκτησία και Τεχνητή Νοημοσύνη».

Είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω στη δεύτερη συνεδρία της εκδήλωσης, υπό την Προεδρία του Κ. Χριστοδούλου, Αναπληρωτή Κοσμήτορα και Καθηγητή Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, με την εισήγηση:


H εντολή δημιουργίας [prompt] ως πρωτότυπη δημιουργική συμβολή χρήστη Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

Η εισήγηση αποτελεί μία συμβολή στην προβληματική της υπαγωγής της Δημιουργικής/παραγωγικής Τεχνητής νοημοσύνης στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, διερευνήθηκε αν ο χρήστης εφαρμογής δημιουργικής ΤΝ που δίνει εντολή δημιουργίας [prompt], για παράδειγμα, στο Chat GPT ή το MidJourney μπορεί να θεωρηθεί δημιουργός [τμήματος ή όλου] του παραγόμενου αποτελέσματος (κείμενο, φωτογραφία, εικαστικό κλπ), εξ αιτίας και μόνον της σύλληψης, δημιουργίας και υποβολής του prompt [εντολής/οδηγίας] προς την ΤΝ, συνεπεία του οποίου παρήχθη το "δημιουργικό" AI output.

Ποιες είναι οι απαιτούμενες κατά νόμον προϋποθέσεις (Ν. 2121/1993) για μία τέτοια αναγνώριση δικαιωμάτων και ποια η επίδραση της περιπτωσιολογίας που χαρακτηρίζει το prompting; Πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα στην Τσεχία, στις ΗΠΑ και στην Κίνα; Τι σχέση μπορεί να έχει το παραπάνω ερώτημα με την γαλλική νομολογία Guino v. Renoir;

Αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να αντιμετωπίσει η παραπάνω ομιλία, τις οποίας οι διαφάνειες παρατίθενται αμέσως παρακάτω:

 

Καταγραφή

Καταγραφή2

Καταγραφή3

Καταγραφή4

Καταγραφή5

 

Καταγραφή6

Καταγραφή7

 


Καταγραφή8

Καταγραφή8

 

Καταγραφή9

 

Καταγραφή10

 

 

Καταγραφή11

 

Καταγραφή12

Καταγραφή13

Καταγραφή14

 

Καταγραφή15

 

Καταγραφή17

 

Καταγραφή18

Καταγραφή19

 

 

Θεόδωρος Χίου είναι Δικηγόρος Πνευματικών δικαιωμάτων, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), εκλεγμένος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στη Νομική Σχολή Αθηνών (τομέας Αστικού Δικαίου). Διδάσκει Δίκαιο της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακή Πνευματική Ιδιοκτησία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει ολοκληρώσει Μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή Αθηνών με θέμα: Πνευματική Ιδιοκτησία και Τεχνητή Νοημοσύνη.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΟΜΙΛΙΑ: ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ SIENNA

5o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔiΜΕΕ: ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΟΥ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (XR CONTENT): ZHTHMATA ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΥΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «XReco»

NFTs ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ (ΚΡΥΠΤΟ-ΨΕΥΔΟ-)ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΝΕΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ; ΑΠΟ ΤΗΝ «ΝARUTO» ΣΤΟΝ «BOT DYLAN» ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ