Γράφει ο Δρ. Θεόδωρος Χίου*

 

Την Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 διοργανώθηκε το διήμερο συνέδριο «CinemAI» για την συμβολή των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην οπτικοακουστική παραγωγή από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συγκεκριμένα το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA, τη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film), τη Διεύθυνση Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Hellenic Film Commission) με τη συνεργασία της ομάδας Ιnterferences, στο χώρο του Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα 10554).

 

Είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω στη δεύτερη ημέρα των εργασιών (Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024 και ώρα 10:00 π.μ.) με την εισήγηση:

 

Ρύθμιση θεμάτων Πνευματικής ιδιοκτησίας στην Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη (EU AI Act)

 

Η Πράξη ή Κανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα πολυσυζητημένο νομοθέτημα ενωσιακής προέλευσης το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και αναμένεται προσεχώς να τεθεί σε ισχύ. Το εν λόγω νομοθέτημα προβάλλεται ως «το πρώτο νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο αντιμετωπίζει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και θέτει την Ευρώπη σε ηγετική θέση παγκοσμίως».

 

Παρότι δεν συνιστά νομοθέτημα του κλάδου της πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπεριέχει ρυθμίσεις που τον αφορούν. Ειδικότερα, εισάγει ορισμένες υποχρεώσεις για τους παρόχους μοντέλων δημιουργικής/παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (όπως π.χ. το ChatGPT ή το Midjourney), οι οποίες αναφέρονται ιδίως στο σεβασμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των έργων που χρησιμοποιούνται ή επιδιώκεται να χρησιμοποιηθούν από τους παρόχους ως «υλικό μάθησης/εκπαίδευσης» για την ανάπτυξη τέτοιων μοντέλων.

 

Ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις; Πώς σχετίζονται με τις ρυθμίσεις της Οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά και ιδίως τις ρυθμίσεις περί εξαίρεσης για σκοπούς εξόρυξης κειμένων και δεδομένων (text and data mining); Ποια είναι τα Ευρωπαϊκά «Copyright Standards» που θεσπίζει για την ανάπτυξη και κυκλοφορία μοντέλων δημιουργικής/παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, προς τα οποία απαιτείται συμμόρφωση; Ποιος ο ρόλος του EU AI OfficeΥπηρεσία ΤΝ»); Πότε αναμένεται οι εισαχθείσες ρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ;

 

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχείρησε να αντιμετωπίσει η παραπάνω εισήγηση με έμφαση στον οπτικοακουστικό τομέα. Οι διαφάνειές της παρατίθενται αμέσως παρακάτω:

 

 

Cinemai presentation cover

 

2

 

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

Η βιντεοσκοπημένη ομιλία είναι διαθέσιμη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=GVjYjNtJlJQ.

 

Θεόδωρος Χίου είναι Δικηγόρος Πνευματικών δικαιωμάτων, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), εκλεγμένος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στη Νομική Σχολή Αθηνών (τομέας Αστικού Δικαίου). Διδάσκει Δίκαιο της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Πληροφοριακών Συστημάτων και Δίκαιο Ψηφιακών Μέσων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει ολοκληρώσει Μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή Αθηνών με θέμα: Πνευματική Ιδιοκτησία και Τεχνητή Νοημοσύνη.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΟΜΙΛΙΑ: ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ SIENNA

5o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔiΜΕΕ: ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΟΥ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (XR CONTENT): ZHTHMATA ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΥΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «XReco»

NFTs ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ (ΚΡΥΠΤΟ-ΨΕΥΔΟ-)ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΝΕΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ; ΑΠΟ ΤΗΝ «ΝARUTO» ΣΤΟΝ «BOT DYLAN» ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ