Γράφει ο Θεόδωρος Χίου*
Η 26η Απριλίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Η ημέρα αυτή αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη χρησιμότητα και τη συμβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας, των ευρεσιτεχνιών (πατέντες), των σημάτων και των σχεδίων στην καθημερινή ζωή. Παράλληλα υπενθυμίζει τη σημασία προστασίας της δημιουργικότητας και της καινοτομίας αλλά και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από το δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας στους δημιουργούς, εφευρέτες, ερευνητές και λοιπούς καινοτόμους φορείς ως αντάλλαγμα για την προσφορά τους στην ολότητα.
Για το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) επέλεξε να αφιερώσει την ημέρα στο ρόλο που επιτελεί η Διανοητική Ιδιοκτησία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs).
Στην Ελλάδα, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) συμμετέχει στον εορτασμό με το μήνυμα στήριξης του έργου των δημιουργών και των εκτελεστών καλλιτεχνών «το οποίο συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε σε όλες τις συνθήκες».
***
Πέρα από ημέρα εορτασμού, η 26η Απριλίου κάθε έτους είναι και μία άτυπη επέτειος, η «Πρωτοχρονιά» της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ένα χρονικό ορόσημο το οποίο σηματοδοτεί το πέρας ενός έτους εξελίξεων για το δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας και την εκκίνηση ενός νέου.
Για την Ελλάδα, πριν απ’ όλα, η φετινή επέτειος συμπίπτει με μία εξέλιξη ενθαρρυντική για τη συστηματική ενότητα της διανοητικής ιδιοκτησίας και ταιριαστή για τη σημερινή εορταστική επέτειο.
Πιο συγκεκριμένα, με τον πολύ πρόσφατο Ν. 4796/2021 (ΦΕΚ Α' 63/17.04.2021) προβλέπεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα καθώς και του μητρώου και του αρχείου σημάτων από τη Διεύθυνση Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Οι εισαγόμενες διατάξεις τροποποιούν τόσο τον Ν. 1733/1987 όσο και τον νέο νόμο σημάτων 4679/2020 και επιφέρουν προσαρμογές οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τον προσδιορισμό, καθορισμό και τη σύνθεση των αρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών του ΟΒΙ που θα αναλάβουν τον τομέα κατάθεσης σημάτων και της ΔΕΣ.
***
Από τις έτερες εξελίξεις στον κλάδο της διανοητικής ιδιοκτησίας του περασμένου έτους (οι οποίες τυγχάνουν άπασες από τον κλάδο της πνευματικής ιδιοκτησίας) θα μπορούσαμε να σταχυολογήσουμε με χρονολογική σειρά:
- Την έναρξη λειτουργίας του ΟΣΔ «ΕΔΕΜ» και τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ σε αυτόν.
- Την ενίσχυση της αντιμετώπισης της διαδικτυακής προσβολής πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, με την αναμόρφωση του άρθρου 66Ε του Ν. 2121/1993 με τον Ν. 4708/2020 και την εισαγωγή δυνατότητας λήψης μέτρων dynamic blocking από την ΕΔΠΠΙ.
- Την εισαγωγή δύο νέων μηχανισμών προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο με τον Ν. 4761/2020:
- α. Προληπτική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων από την ΕΔΠΠΙ και
- β. Σύστημα επιφυλακής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για περιπτώσεις προσβολών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
- Τη μερική τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ΑΟΔ που επήλθε με τον Ν. 4761/2020.
- Την παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ του δικαστικού ελέγχου της νομιμότητας της άδειας του ΟΣΔ «ΕΔΕΜ».
***
Η περασμένη χρονιά έδειξε ότι η προβλεψιμότητα σε εποχές πανδημίας σχετικοποιείται. Χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο, μπορούμε παρ' όλα αυτά να προβλέψουμε ότι η σημαντικότερη αναμενόμενη μελλοντική εξέλιξη για το ελληνικό δίκαιο της διανοητικής ιδιοκτησίας θα είναι η μεταφορά των Οδηγιών 2019/790 και 2019/789, η οποία εμπροθέσμως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου 2021, επιφέροντας μία δυναμική τροποποίηση στον 2121/1993. Μεγάλη επίδραση αναμένεται να έχει και η απόφαση του ΣτΕ στο πεδίο της συλλογικής διαχείρισης ενώ με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τη μεταφορά και λειτουργία του Γραφείου Σημάτων υπό τη σκέπη του ΟΒΙ. Εξίσου όμως χωρίς ρίσκο μπορούμε να προβλέψουμε ότι περισσότερες θα είναι οι μη προβλέψιμες εξελίξεις για τον αεικίνητο κλάδο της διανοητικής ιδιοκτησίας.
*Ο Θεόδωρος Χίου είναι Δικηγόρος Πνευματικών δικαιωμάτων, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), εκλεγμένος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στη Νομική Σχολή Αθηνών (τομέας Αστικού Δικαίου) και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: